Space & Physics Technology

Τι είναι η Starlink και τι υπόσχεται για το internet ;

Written by admin

Η Starlink είναι ένας πάροχος δορυφορικού διαδικτύου που αποτελεί μέρος της SpaceX. Προσφέρει ευρυζωνική συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας. Αν και ξεκίνησε παρέχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία έχει έκτοτε επεκτείνει τη διαθεσιμότητά της παγκοσμίως.

Εάν κοιτάξατε τον όμορφο νυχτερινό ουρανό το καλοκαίρι του 2020, μπορεί να έχετε δει μερικά νέα απροσδόκητα φωτεινά σημάδια στον ορίζοντα. Όχι, δεν είναι εξωγήινοι επισκέπτες. Αντίθετα, πρόκειται για εκατοντάδες νέους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, που αποτελούν μέρος του project Starlink της εταιρείας SpaceX.

Λοιπόν, τι είναι το Starlink; Πότε θα είναι διαθέσιμο το Starlink για κανονικούς καταναλωτές στην Ελλάδα; Και πώς θα λειτουργεί το δορυφορικό διαδίκτυο;

Τι είναι Το Starlink;
Το Starlink είναι ένα project που θα τοποθετήσει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στην Γη (LEO = Low Earth Orbit), 550 χιλιόμετρα πάνω από εμάς. Θα μεταδίδουν σήματα διαδικτύου προς τους πομποδέκτες εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τοπικά ή θα μεταφέρουν τα δεδομένα απευθείας στον δρομολογητή Starlink.

Το Starlink δεν είναι το ίδιο με ένα σήμα κινητού τηλεφώνου ή 5G. Επιτρέπει σε ένα σπίτι, μια επιχείρηση ή μια απομακρυσμένη τοποθεσία να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.

Τον Νοέμβριο 2020 υπήρχαν ήδη 955 δορυφόροι Starlink σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Η SpaceX σκοπεύει να αναπτύξει τουλάχιστον 12.000 δορυφόρους, έχοντας κατά νου να τους φτάσει ακόμα και 30.000, για να εξασφαλίσει παγκόσμια κάλυψη internet μέσω Starlink (ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 42.000).

Πόσο Γρήγορο Είναι Το Starlink Internet;
Το Starlink διαφημίζει ταχύτητες λήψης έως 1Gbps, όταν όμως η υπηρεσία γίνει πλήρως λειτουργική. H SpaceX στοχεύει σε καθυστέρηση (latency) κάτω των 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου, οπότε κάποιος θα μπορούσε να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι γρήγορης απόκρισης σε ανταγωνιστικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία.

 

Είναι το Starlink πιο γρήγορο από τις οπτικές ίνες (Fiber);
Η απάντηση εξαρτάται από τον παροχέα σας. Το dιαδίκτυο ινών λογικά ξεπερνά τα 1Gbps. Αυτήν τη στιγμή, το Starlink δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το fiber, αλλά είναι πιο γρήγορο από μερικές από τις εναλλακτικές τεχνολογίες διαδικτύου (ADSL, VDSL, Wisp). Δεδομένης της ιστορίας της SpaceX για την κατασκευή τεράστιων έργων, θα περιμέναμε το Starlink να γίνει όλο και πιο γρήγορο.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Starlink;
Όταν η πλήρης σειρά δορυφόρων Starlink θα βρίσκεται σε τροχιά, η υπηρεσία θα προσφέρει «σχεδόν παγκόσμια κάλυψη του πληθυσμού». Προς το παρόν, μόνο επιλεγμένοι χρήστες στη Βόρεια Αμερική μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Starlink.

Υπάρχουν και άλλες σκέψεις. Για παράδειγμα, το Starlink μπορεί να προσφέρει κάλυψη στη χώρα σας, αλλά αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, οι κανόνες θα εμπίπτουν στην εθνική νομοθεσία.

About the author

admin

Ο Σωτήρης ειναι συντάκτης και διαχειριστής της σελίδας PcLearn.gr. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, του marketing, των social media καθώς και οτιδήποτε έχει σχέση με τη διδασκαλία και τη μάθηση. Στόχος του ειναι η μάθηση να ειναι δωρεάν προς όλους, ανεξάρτητα απο την ηλικία τους και το φύλο τους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Contact Us

YouTube